Włoskie śniadanie – co jedzą we Włoszech?

Włoskie śniadanie - co jedzą we Włoszech?

Jakie jest Twoje ulubione włoskie danie śniadaniowe? Jeśli wkrótce odwiedzisz ten kraj, koniecznie spróbuj kilku z tych pysznych dań przed wyjazdem! Uwzględniliśmy Cornetto, Ciambella Romagnola, Muesli, Biscotti i wiele innych. Te proste śniadania można znaleźć w każdym zakątku Włoch i wszystkie są warte spróbowania! Nigdy nie wrócisz do swoich starych, nudnych śniadań!

Cornetto

Historia cornetto jest nieco wątpliwa, ale istnieją pewne podstawowe fakty historyczne, które są zgodne z jego meteorycznym wzrostem do dominacji śniadaniowej. Historia cornetto sięga historycznych mediolańskich wytwórni panettone, Tre Marie, Motta i Alemagna. Firmy te zaczynały od małych, a później rozszerzyły swoją działalność i eksperymentowały z masową produkcją, w tym z zamrażaniem cornetto.

Ciambella Romagnola

Jest wiele sposobów na ulepszenie prostego przepisu na ciambella Romagnola. Podstawowy przepis wymaga mąki, jaj i smalcu, a wzbogaca się go skórką cytrynową, cukrem i wanilią – część ta pochodzi od redaktora portalu Pomoc dla Ciebie. Można ją podawać z caffe latte lub z ciepłym mlekiem na śniadanie. Inną pyszną opcją jest skropienie go sosem owocowym lub zabaione. W regionie Romagna, ciambella Romagnola jest często spożywana z kieliszkiem wina.

Muesli

Pochodzenie musli to szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner. Zalecał on dietę bogatą w owoce i warzywa, a potrawę opracował po skosztowaniu dania serwowanego mu w Alpach Szwajcarskich. Jego przepis zmienił nawyki żywieniowe pod koniec XIX wieku. Oryginalny przepis wymagał tylko kilku składników, w tym zwilżonego płatków owsianych, śmietany, startego jabłka i posiekanych migdałów.

Biscotti

Większość odwiedzających Włochy będzie cieszyć się ich śniadanie w kawiarni lub hotelu, ale jeśli masz szansę, należy spróbować mieć autentyczne włoskie śniadanie w domu. We Włoszech kawa jest zazwyczaj przygotowywana w garnku Moka, który może być trudny w użyciu, ale większość mieszkań jest wyposażona w jeden. Jeśli chcesz zjeść tradycyjne włoskie śniadanie, powinieneś kupić zwykłe herbatniki, które nie będą się kruszyć w kawie.

Przeczytaj:  Owsianka na śniadanie - świetna opcja na pierwszy posiłek dnia

Orzo

Jeśli kiedykolwiek jadłeś orzo we Włoszech, będziesz wiedział, że jest to jedna z podstawowych potraw w menu. Jego wysoka zawartość białka jest kluczową cechą, co czyni go świetną opcją dla posiłków w środku tygodnia. Ponadto, orzo jest robione z mąki semoliny, dzięki czemu jest jędrne i miękkie, a jednocześnie zachowuje lekką konsystencję. Ta jędrność sprawia, że jest idealne do zimnych sałatek, ale trzeba pamiętać, że może się rozpaść, gdy wymiesza się je z wieloma innymi składnikami.

Orzo to bezkofeinowy napój z prażonego jęczmienia

W ciągu dnia Włosi zwykle zaczynają dzień od cappuccino lub espresso. Jeśli jednak nie lubisz kofeiny, możesz całkowicie uniknąć kawy, zamawiając zamiast niej filiżankę Orzo. Jest to ciepły, palony napój jęczmienny, który wygląda jak kakao i jest podawany na gorąco. Ten bezkofeinowy napój stał się ostatnio popularny jako zdrowszy zamiennik kawy.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *