Wegański obiad – kilka sugestii

Wegański obiad - kilka sugestii

Jeśli myślisz o wypróbowaniu nowego, zdrowego posiłku, który nie zawiera produktów zwierzęcych, to trafiłeś we właściwe miejsce. Oto kilka propozycji na pyszne posiłki, które są bez orzechów i glutenu: faszerowany bakłażan, grillowane tofu, pieczone warzywa i risotto z tofu. Te pomysły są nie tylko pyszne, ale też łatwe do wykonania!

Tofu stir fry

Tofu jest doskonałym zamiennikiem mięsa, ale jest też pyszne ugotowane w wegańskim stir fry. Zamiast mięsa, spróbuj połączenia tofu i warzyw na nieprzywierającej patelni. Tofu ma na tyle wysoką zawartość wilgoci, że będzie się dobrze gotować nawet bez mieszania. Jeśli gotujesz dla jednej osoby, spróbuj dodać trochę czosnku i imbiru, które dodadzą potrawie wyrazistości. Olej sezamowy można zastąpić sosem sojowym – fragment ten został zaczerpnięty od specjalistów strony polskadiy.pl. Możesz znaleźć międzynarodowy olej sezamowy w większości głównych super marketów.

Jackfruitowe tacos

Puszkowany jackfruit jest idealnym nadzieniem dla jackfruitowych tacos. Mają najbardziej pikantne nadzienie i można je łączyć z dowolnymi innymi polewami. Ponieważ świeży jackfruit jest trudny do znalezienia, jackfruit z puszki jest świetnym wyborem. Upewnij się tylko, że odsączasz nadmiar płynu i trzymasz go w durszlaku, aż będziesz gotowy do wypełnienia muszli taco. Na wierzchu dodaj wegański majonez i pokrojonego w kostkę ogórka. Jackfruit tacos są dobre do jedzenia od razu lub możesz je ponownie podgrzać w mikrofalówce przez minutę przed podaniem.

Tofu stir fry z zielonym sosem tahini

Ten łatwy do przygotowania wegetariański przepis na stir fry jest idealnym rozwiązaniem, gdy jesteś w pośpiechu lub chcesz zaimponować gościom smacznym wegańskim obiadem. Kostki tofu są mieszane smażone w oleju sezamowym i oblane kremowym sosem tahini-sriracha. Aby uzyskać optymalny smak i teksturę, powinieneś gotować tofu przez około 10 minut z każdej strony, a następnie odwrócić je raz lub dwa razy, aby ugotować z obu stron.

Przeczytaj:  Chrupiące gofry w domu - jaką gofrownicę wybrać?

Risotto z tofu ze szparagami i grzybami

W zależności od smaku, możesz grillować lub lekko ugotować szparagi. Możesz dodać dodatkowo cytrynę, aby nadać im wspaniały smak. Ja mniej więcej w połowie gotowania dodałam pora i groszek, a na samym końcu zwieńczyłam je świeżym czosnkiem. Jeśli nie masz pod ręką szparagów, możesz zastąpić je grzybami i dodać odrobinę wina.

Wegańskie sushi inspirowane Japonią

Jeśli szukasz zdrowej, pysznej i całkowicie wegańskiej opcji na obiad, wegańskie sushi inspirowane Japonią na obiad może być właśnie tym, czego szukasz. To wytrawne danie może być wykonane z każdego rodzaju warzyw lub owoców morza, o których możesz pomyśleć. Wiele japońskich potraw zawiera przyprawy na bazie ryb, takie jak dashi, ale możesz zastąpić przyjazne dla wegan dashi, aby uzyskać ten sam pyszny smak. Możesz znaleźć wegańskie dashi w wielu wegańskich japońskich książkach kucharskich.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *