Utrata wagi dzięki żywności o niskim indeksie glikemicznym

Utrata wagi dzięki żywności o niskim indeksie glikemicznym

Jakie są korzyści z żywności o niskim indeksie glikemicznym? Regulują one poziom cukru we krwi i zapewniają sytość. Oto kilka przykładów. Białko i zdrowe tłuszcze również pomagają obniżyć indeks glikemiczny żywności. I są świetne dla utraty wagi! Dowiedz się, jak żywność o niskim IG może pomóc Ci schudnąć. Czytaj dalej, aby odkryć korzyści płynące z żywności o niskim IG.

Zdrowe tłuszcze regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie żywności o wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów może pomóc Ci kontrolować poziom cukru we krwi. Tłuszcze te regulują poziom cukru we krwi, a także mają szereg korzyści zdrowotnych. Białka pomagają spowolnić trawienie, zapobiegając skokom cukru we krwi po posiłku i zwiększając uczucie pełności. Jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w białko może również pomóc w utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej. W badaniu przeprowadzonym na 68 otyłych dorosłych stwierdzono, że osoby, które jadły tłuste ryby, miały znacznie lepszą regulację cukru we krwi – cytat ten jest produktem badań redakcji serwisu PazurVET.

Dieta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie zrównoważonej diety bogatej w błonnik jest korzystne dla regulacji cukru we krwi. Pokarmy bogate w błonnik są ważne w tym względzie, ponieważ spowalniają trawienie węglowodanów i pomagają organizmowi reagować na insulinę, która jest odpowiedzialna za zabieranie nadmiaru cukru z krwi. Jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi i może poprawić odpowiedź organizmu na insulinę.

Białko i zdrowe tłuszcze pomagają obniżyć indeks glikemiczny

Jedzenie pokarmów o wyższej zawartości białka i tłuszczu ma tendencję do obniżania indeksu glikemicznego. Korzystne jest również jedzenie całych ziaren, które są “całe” zamiast wysoko przetworzonych odmian. Owoce mają wyższy indeks glikemiczny niż niedojrzałe, a posiłki z tłuszczem i kwasem częściej podnoszą poziom cukru we krwi. Chociaż kilka badań epidemiologicznych sugeruje związek między wysokim indeksem glikemicznym a większym ryzykiem cukrzycy typu 2, ich związek z masą ciała nie jest dobrze zrozumiany i pozostaje kontrowersyjny.

Generalnie, pokarmy o niskim indeksie glikemicznym mają wysoką zawartość białka i tłuszczu, a ich strawność spowolni skok poziomu cukru we krwi. Jednak pokarmy o niskim IG niekoniecznie mają wysoką zawartość składników odżywczych. Dlatego ważne jest, aby spożywać różnorodne produkty ze wszystkich pięciu grup żywnościowych. Jednym z najważniejszych czynników określających indeks glikemiczny żywności jest jej dojrzałość. Kiedy owoc jest niedojrzały, zawiera węglowodany złożone, które są rozkładane na cukry proste, podczas gdy przejrzały banan ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 48.

Przeczytaj:  Kolacja na piątek - kilka pomysłów na szybki i łatwy piątkowy wieczór

Żywność o niskim indeksie glikemicznym pomaga w utracie wagi

Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają żywność o niskim indeksie glikemicznym, rzadziej mają wysoki poziom cukru we krwi i mogą lepiej kontrolować swoje schorzenia, w tym prediabetes i cukrzycę. Jedzenie żywności o niskim IG może pomóc ludziom schudnąć poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów, poprawę ciśnienia krwi i pomoc w odczuwaniu sytości dłużej. Diety o niskim IG również mają tendencję do bycia dobrymi dla zdrowia, ponieważ zwykle zawierają więcej błonnika i zdrowych tłuszczów.

Choć dieta o niskim IG wymaga dyscypliny i planowania, jest również bardzo osiągalna. Poziom IG niektórych pokarmów może być zmieniony przez metody gotowania i kombinacje. Dlatego zaleca się ostrożne wybieranie pokarmów o niskim IG i pracę nad dobrze zbilansowaną dietą. Przed rozpoczęciem diety o niskim IG należy skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem lub lekarzem. Ponadto dieta o niskim IG może nie być odpowiednia dla każdego.

Zwiększają sytość

Pokarmy o wysokim IG zwiększają apetyt, natomiast pokarmy o niskim IG zmniejszają zachcianki i tłumią głód. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybsze podnoszenie poziomu glukozy we krwi, natomiast pokarmy o niskim indeksie glikemicznym mają niższy indeks glikemiczny i niższą poposiłkową odpowiedź glukozy. Naukowcy z King’s College w Londynie przyjrzeli się wpływowi posiłków o niskim i wysokim indeksie glikemicznym na hormony jelitowe i dostarczyli pierwszych wskazówek na temat tego, jak pokarmy o niskim indeksie glikemicznym zwiększają sytość.

Różnica między pokarmami o niskim indeksie glikemicznym a pokarmami o wysokim indeksie glikemicznym polega na ich gęstości energetycznej, jak również na ich smakowitości. Podczas gdy niektóre badania wykazały, że pokarmy o niskim IG zwiększają sytość bardziej niż pokarmy smakowite, inne wykazały, że pokarmy o niższym IG faktycznie zmniejszają apetyt. Może to być spowodowane dłuższym czasem potrzebnym organizmowi do wchłonięcia pokarmu i wytworzenia uczucia sytości. W jednym z badań pokarmy o niskim IG zwiększały sytość, podczas gdy pokarmy o wysokim IG prowadziły do zmniejszenia apetytu.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *