Tosty francuskie – kilka przydatnych wskazówek

Tosty francuskie - kilka przydatnych wskazówek

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić najsmaczniejsze tosty francuskie w historii, to masz szczęście. Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealne rezultaty za każdym razem. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest namoczenie chleba w mieszance jaj przez 10-20 sekund. Ta ilość czasu będzie zależała od tego, jak gruby chleb lubisz. Po tym czasie chleb powinien być miękki w dotyku, ale nadal trzymać się kupy. Gdy chleb jest już wystarczająco namoczony, umieść go na talerzu lub blasze do pieczenia.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest dobrą alternatywą dla masła podczas robienia tostów francuskich. Olej rzepakowy jest neutralny w smaku i nie zmienia smaku masła. Ten olej do gotowania jest preferowany przez wiele osób ze względu na łatwość użycia i niską zawartość tłuszczów nasyconych – informacja ta jest zasługą autora strony . Jeśli jednak szukasz zmniejszenia ilości tłuszczów nasyconych w swoim przepisie, spróbuj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Olej rzepakowy ma neutralny smak i nie pali się łatwo podczas gotowania na kuchence.

Możesz użyć nieprzywierającej patelni do gotowania tego dania śniadaniowego. Możesz lekko pokryć ją masłem lub olejem roślinnym. Użyj nieprzywierającej patelni i rozprowadź masło lub olej na czerstwym chlebie. Gotuj chleb z obu stron, a następnie podawaj z syropem klonowym lub miodem. Do tego przepisu możesz użyć dowolnego rodzaju białego chleba, w tym brioche. Nie przesadzaj jednak z namaczaniem chleba. W przeciwnym razie, stanie się on mięsisty i rozpadnie się.

Francuski termin na “french toast” to pain perdu. Oznacza on “zagubiony chleb” i był pierwotnie wykonany z czerstwego chleba. Dziś jest on serwowany jako pikantne i słodkie śniadanie. W przeciwieństwie do zwykłych tostów, jest zdrowy i pyszny. Żółtka jaj są pełne witamin i dodają chlebowi pysznego smaku. Białka jaj zawierają związki siarki. We Francji tosty francuskie są uważane za deser, a nie za potrawę śniadaniową.

Jajka

W szczypcie można zrobić pyszny przepis na tosty francuskie bez jajek. Zamiast jajek, użyj zwykłego mleka nie-mlecznego. Jest lepszy niż prawdziwe tosty francuskie! Jest zagęszczony mąką z ciecierzycy, która dodaje białko jak jajko i subtelny orzechowy smak. Inną opcją jest mleko sojowe. Ale jeśli szukasz klasycznego przepisu na tosty francuskie bez jajek, spróbuj tego!

Po ubiciu jajek i dodaniu mleka, wylej masę na kromki chleba. Dodaj cukier, cynamon i wanilię, jeśli chcesz. Aby uzyskać bogatszą wersję, dodaj pełne mleko lub pół na pół. Jeśli nie masz w domu mleka, spróbuj użyć chałki lub grubego chleba brioche. Upewnij się, że używasz płytkiej miski do mieszania jajek. Kiedy chleb jest już pokryty kremem, posyp każdą kromkę pozostałą 1/4 szklanki sera. Umieść gotowe kromki na drucianym stojaku lub w ciepłym piekarniku.

Przyrządzając tosty francuskie, upewnij się, że smażysz je na małym ogniu, aby się nie przypaliły. Podczas procesu gotowania, nie chcesz przegotować jajek, ponieważ może to doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeśli nie możesz znieść smaku niedogotowanych francuskich tostów, użyj skrótu lub oleju. Jeśli nie możesz znaleźć żadnej z tych opcji, użyj 2 łyżek mleka na jedno jajko. Dobrze wymieszaj ciasto razem, aż będzie spienione. Dodaj szczyptę cynamonu, jeśli masz ochotę na autentyczne francuskie tosty.

Sól

Używanie żeliwnej patelni do gotowania chleba jest doskonałym wyborem dla tego prostego śniadania. Chleb powinien być namoczony w mieszance jaj przez 10 do 20 sekund. Po namoczeniu, chleb powinien być odwrócony i ugotowany po drugiej stronie. Dzięki temu mieszanka jajeczna będzie się dalej gotować i tworzyć miękką teksturę wewnątrz. Dla optymalnych wyników, użyj nonstick spray, aby zapobiec spaleniu i wytrzeć patelnię między każdą kromką, aby zapobiec overcooking.

Inna przydatna wskazówka do robienia francuskich tostów jest użycie żółtek jaj jako cieczy do moczenia zamiast białek jaj. Białka jaj zawierają związki siarki, które nadają jajom ich wyraźny smak. Żółtka jaj są przede wszystkim tłuszczem i mają mnóstwo witamin, wapnia i żelaza. Te składniki odżywcze sprawiają, że chleb ma bogaty i satysfakcjonujący smak. Dlatego należy ich używać, gdy tylko jest to możliwe. Choć może się to wydawać nieco więcej pracy, da Ci to pyszne rezultaty, którym nie będziesz mógł się oprzeć.

Przyrządzając francuskie tosty, powinieneś wybrać chleb wysokiej jakości. Francuski chleb jest zazwyczaj droższy niż wzbogacone ciasto, a jeśli nie chcesz inwestować w specjalistyczny francuski chleb, nadal możesz użyć zwykłego bochenka chleba. Powinieneś również użyć chleba o grubych kromkach, takiego jak chałka, jeśli masz go w domu. Pamiętaj jednak, aby opiekać chleb bardzo cienko, jeśli nie masz wzbogaconego chleba.

Podstawa budyniowa

Francuskie tosty to danie, które jest łatwe do zrobienia, a użycie bazy budyniowej sprawia, że jest jeszcze lepsze! Możesz nawet użyć dyni dla odmiany! Aby zrobić dyniowe tosty francuskie, najpierw przygotuj swoją bazę kremową. Dodaj do niej puree z dyni, przyprawę do ciast i cynamon. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Następnie, rozgrzej dużą patelnię. Dodaj trochę oleju roślinnego, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy patelnia będzie już gorąca, zanurz każdą kromkę chleba w kremie. Gotuj, aż chleb będzie złotobrązowy.

Przeczytaj:  Śniadanie amerykańskie - lista zakupów

Możesz użyć dowolnego rodzaju chleba do tego dania, ale upewnij się, że wybierzesz taki, który wchłonie krem. Ciężka patelnia pomoże lepiej rozprowadzić ciepło, a nawet możesz użyć nieprzywierającej powierzchni. Użyj masła, aby lekko posmarować chleb podczas gotowania, ponieważ doda mu to wiele smaku. Aby przygotować krem, należy zmieszać mleko i śmietanę i dodać do nich trochę cynamonu. Podgrzej duży rondel na kuchence i dodaj odrobinę masła. Zanurz brioszki w bazie kremowej, ale nie pozwól im siedzieć zbyt długo – zamienią się w jajecznicę. Możesz użyć masła lub posypać świeże jagody na wierzchu, aby uzyskać smaczny smak.

Aby zrobić krem do francuskich tostów, ubij jajka i pół ‘n half razem, aż mieszanina będzie gładka i kremowa. Dodaj wanilię, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową do mieszaniny. Dodaj szczyptę ekstraktu waniliowego, aby uczynić go jeszcze bardziej kremowym i słodkim. Aby uzyskać prawdziwie dekadenckie tosty francuskie, użyj chleba brioche, który dobrze wchłania krem i tworzy nieodpartą skórkę.

Dodawanie dodatków

Dodawanie dodatków do tostów francuskich może być zabawnym i kreatywnym sposobem na urozmaicenie śniadania. Syrop klonowy i inne słodkie dodatki dodają tostom francuskim odrobinę słodyczy. Inne syropy są zazwyczaj rzadsze i zawierają sztuczne aromaty. Bita śmietana to klasyczny wybór na tosty francuskie. Aby ją urozmaicić, spróbuj dodać płatki czekolady, żelki lub posypkę. W ten sposób Twoi goście mogą wybrać, które polewy im się spodobają.

Jeśli idziesz na słodką wersję, syrop klonowy jest klasycznym wyborem. Jednak możesz również spróbować innych polew, takich jak cukier puder lub świeże owoce. Jeśli lubisz pikantne smaki, pomiń cukier w kremie i dodaj do tostów gotowane warzywa, szynkę lub kurczaka, a nawet sos sriracha. Niezależnie od osobistych preferencji, znajdziesz odpowiednią polewę dla swojego ulubionego śniadania.

Przed dodaniem ulubionych dodatków do tostów francuskich, upewnij się, że Twój chleb jest czerstwy. Dzięki temu Twoje kromki będą równomiernie pokryte. W przeciwnym razie, skończysz z kromkami, które są suche w środku. Ponadto czerstwy chleb lepiej współpracuje z masłem niż świeży, który pokryje tylko zewnętrzną stronę, a w środku będzie suchy. Możesz również wymieszać zwykłe masło z masłem klarowanym, aby uniknąć niepożądanego dymu z przypalania chleba. Olej roślinny dobrze sprawdza się jako zamiennik.

Pieczenie na nieprzywierającej patelni

Zanim upieczesz kolejną partię tostów francuskich, powinieneś mieć pewność, że zaopatrzysz się w nieprzywierającą patelnię. Zaoszczędzi ci to kłopotów z wyskrobywaniem przylepionego jedzenia i pozwalaniem, by chleb był wilgotny podczas pieczenia. Dzięki niej Twoje tosty francuskie będą miały bardziej równomierny kolor i lepszy smak. Oto kilka pomocnych wskazówek dotyczących używania patelni z powłoką nieprzywierającą. Możesz również kupić podstawowy i używać go do wielu różnych celów kulinarnych.

Pierwsza wskazówka, aby pamiętać, że pieczenie francuskich tostów w nieprzywierającej patelni może sprawić, że cały proces będzie znacznie prostszy. Możesz użyć nieprzywierającego sprayu, aby zapobiec przyklejaniu się masła do patelni. Inną przydatną wskazówką jest użycie silikonowej maty do pieczenia, aby zapobiec przyklejaniu się chleba do patelni. Powinieneś także posmarować patelnię odrobiną nieprzywierającego sprayu przed rozpoczęciem pieczenia.

Po pierwsze, ważne jest, aby używać masła. Masło jest koniecznością podczas gotowania francuskich tostów. Masło ma wiele innych zastosowań i może sprawić, że pieczenie twoich francuskich tostów będzie znacznie łatwiejsze. Podczas gdy masło dodaje smaku, to również zapobiega przyklejaniu się tostów. Możesz również zmniejszyć ilość przywierania i palenia używając neutralnego oleju. Podczas gotowania z masłem, upewnij się, że tłuszcz rozpuści się przed gotowaniem.

Czas gotowania

Istnieje kilka różnych metod określania czasu gotowania francuskich tostów. Tosty francuskie są popularną potrawą śniadaniową i często są określane jako “chleb z jajkiem”. Aby zrobić francuskie tosty, kromki chleba są moczone przez noc w mleku i ubite jajka, a następnie pieczone w piekarniku przez około 30 minut. Aby zaoszczędzić czas, można namoczyć chleb noc wcześniej, a następnie umieścić go w lodówce, aż będziesz gotowy do pieczenia.

Aby zrobić francuskie tosty, możesz użyć czerstwego chleba lub całkiem nowego. Tak czy inaczej, wytrzymają one ciasto i są warte wysiłku. Ogólnie rzecz biorąc, jednodniowy chleb jest lepszy do francuskich tostów, ponieważ może wytrzymać ciasto, podczas gdy świeży chleb rozpuści się. Jeśli jednak chcesz mieć idealne tosty francuskie, powinieneś kupić wysokiej jakości chleb brioche. Czas gotowania zależy od rodzaju chleba, który kupisz i jego grubości.

Chleb powinien być pokrojony w obfite kromki, aby mógł wchłonąć więcej mieszanki jajka z mlekiem i równomiernie się ugotować. Aby zrobić tosty francuskie, należy piec je w rozgrzanym do 450 stopni piekarniku, a następnie odwrócić je, gdy osiągną pożądaną gotowość. W zależności od grubości kromek, różne tosty francuskie będą wymagały nieco innego czasu pieczenia. Dlatego zanim zaczniesz piec tosty, sprawdź dokładnie instrukcje.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *