Obiad bez glutenu – co przygotować?

Obiad bez glutenu - co przygotować?

Celiakia, choroba autoimmunologiczna, która wpływa na jelito cienkie, rośnie w tempie każdego roku. Ale, nie musisz się martwić o swoje gotowanie, ponieważ możesz znaleźć proste i pyszne przepisy na kolację bez glutenu. W rzeczywistości, możesz nawet ugotować sznycel! Oto kilka pomysłów na obiad:

Kababy warzywne z tofu

Kababy warzywne to idealny sposób na podanie warzyw grupie osób. Dzięki marynacie, która jest pełna smaku umami, te grillowane kababy są zdrową i ekonomiczną opcją obiadową. Można je podawać z sałatką z warzyw liściastych lub brązowym ryżem albo z kremowym sosem ogórkowym. Jeśli gotujesz dla grupy ludzi, możesz również podwoić glazurę i zrobić z niej również sos do maczania.

Warzywne miseczki z makaronem

Warzywne miseczki z makaronem to szybki, łatwy sposób na włączenie kolorowych warzyw do obiadu. Makaron z nitek fasoli, czasami nazywany celofanowym, jest dostępny w dziale żywności azjatyckiej w sklepie spożywczym lub w sklepie z naturalną żywnością. Ogólnie rzecz biorąc, bezglutenowy, można również użyć makaronu ryżowego lub soba w swoim veggie noodle bowl – cytat ten jest konsekwencją analiz redakcji strony Salon Urody Online. Pamiętaj, aby sprawdzić zakład przetwórczy przed przygotowaniem miski, ponieważ niektóre makarony mogą zawierać gluten.

Sznycel wołowy

Pewnie zastanawiasz się, jak przygotować sznycel wołowy na bezglutenowy obiad. W końcu sznycel to ulubiona na świecie smażona wołowina. Przygotowanie bezglutenowej wersji tego klasycznego niemieckiego dania nie jest jednak niemożliwe. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz go na bezglutenową kolację, czy po prostu chcesz przygotować specjalny obiad dla siebie, ten łatwy przepis zaspokoi każdy głód. Stek jest pokryty mieszanką mąki, bułki tartej i roztrzepanych jaj, a następnie gotowany aż do uzyskania chrupiącego i złotego koloru. Powstały patty jest następnie gotowane w mniej niż 20 minut, co oznacza, że jest szybki, zdrowy i pyszny.

Zupa z makaronem z kurczaka

Jednym z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie przepisu na zupę z makaronem z kurczaka na obiad bez glutenu jest zrobienie własnego. Możesz kupić zamrożone zupy z makaronem w sklepie, ale zrobienie go w domu jest równie łatwe. Dodawanie warzyw do mieszanki to świetny sposób na dodanie błonnika i koloru do posiłku. Dodatkowo, domowa zupa z makaronem z kurczaka ma wyższą zawartość witamin i minerałów niż zupy w puszkach, co czyni ją pożywnym wyborem dla każdego posiłku. Użycie bezglutenowego makaronu i bulionu pomoże Ci to osiągnąć.

Przeczytaj:  Śniadanie dla diabetyka - czego unikać?

Kubki z makaronem kurczaka

Pyszny posiłek, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej zupy z makaronem, jest teraz dostępny w formie kubka. Wszystko czego potrzebujesz to kubek i trochę wody. Jeśli chcesz podać makaron w kubku, możesz ugotować go wcześniej. Wystarczy opłukać je pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć i skropić sprayem z olejem z pestek winogron Pompeian 100%. Gdy ostygną, dodaj do nich wrzącą wodę i parz przez 2 minuty. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, takimi jak warzywa, i ciesz się!

Ryż

Jeśli szukasz pysznego przepisu na obiad bez glutenu, ryż jest świetnym wyborem. To ziarno jest podstawą w ponad 100 krajach, dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym. Jest tanią i uniwersalną bazą dla wielu rodzajów posiłków, a wszystkie naturalne odmiany są bezglutenowe. Są one idealne dla osób z celiakią, wrażliwością na gluten lub alergiami. Dowiedz się więcej o różnych rodzajach ryżu i ich wpływie na dietę.

Garam masala

Dla osób szukających pysznego indyjskiego dania, garam masala jest świetną opcją. Mieszanka przypraw składa się zazwyczaj z kolendry, kminu, kardamonu, cynamonu i czarnego pieprzu. Jeśli jednak nie jesteś fanem kminu i chcesz zrobić własny garam masala, możesz użyć kupionych w sklepie mieszanek przypraw. Kluczem jest znalezienie takiej, która ma niską zawartość FODMAPs.

Warzywne kaboby

Warzywne kaboby to pyszny sposób na grillowanie warzyw na kolację bez glutenu. Świetnie smakują grillowane i będą idealnie zwęglone w miejscach, ale nie spalą się. Warzywa mogą być grillowane z kombinacją ziół i przypraw lub po prostu solą i pieprzem. Grillowanie warzyw na szpadce zaowocuje smaczniejszym daniem. Użyj patelni grillowej lub stojaka do grillowania, który posiada ociekacz na warzywa, aby złapać soki i uniknąć przypalenia.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *