Krewetki z bagietką z czosnkiem – sposób przygotowania

Krewetki z bagietką z czosnkiem - sposób przygotowania

Jednym z popularnych sposobów podawania krewetek jest dodanie masła do rozgrzanej blachy do pieczenia i ugotowanie na nim krewetek. Po ugotowaniu przyozdobić natką pietruszki i podawać z klinami cytryny. Jest to hiszpańska wersja krewetek czosnkowych. Krewetki są również dobre podawane w maśle czosnkowym. Aby uzyskać hiszpańską wersję, spróbuj Gambas al ajillo. Możesz również spróbować Pieczone krewetki z masłem czosnkowym.

Ten artykuł jest efektem naszych wspólnych wysiłków z czikita.pl

Gambas al ajillo jest hiszpańskim ujęciem na krewetki czosnkowe

Gambas al ajillo, hiszpański skręt na krewetki czosnkowe, można znaleźć w każdym barze tapas. Te smaczne smażone krewetki są podawane z olejem z dodatkiem czosnku i najlepiej smakują na ciepło lub na zimno. Jeśli chcesz, aby były jeszcze ostrzejsze, możesz dodać trochę płatków czerwonej papryki lub cayenne do mieszanki przed gotowaniem. Krewetki można przechowywać w lodówce do trzech dni, można je też odgrzać na patelni z odrobiną oliwy – ta myśl pochodzi od autora strony . Jeśli planujesz podawać te krewetki regularnie, możesz je zamrozić w pojemnikach przystosowanych do zamrażania.

Przygotowując gambas al ajillo, pamiętaj o użyciu oliwy z oliwek, dużej ilości czosnku i suszonej czerwonej papryki. Użycie hiszpańskiej papryki jest opcjonalne. Upewnij się, że trzymasz oliwę w cieple po ugotowaniu krewetek, ponieważ pozwoli to na kontynuację smaku po zdjęciu z ognia. Podawaj tę hiszpańską wersję czosnkowych krewetek z bagietką czosnkową, aby uzupełnić swoje doświadczenie z tapas.

Crostini z krewetkami z serem śmietankowym

Te proste przystawki są ulubionymi na przyjęciach i nie zawierają nabiału. Aby je przygotować, wystarczy wymieszać krewetki, serek śmietankowy i oliwę. Podawaj je od razu lub przechowuj w lodówce do dwóch dni. Możesz je nawet przygotować wcześniej, odgrzewając je tylko w mikrofalówce przez około 1 minutę. Jeśli podajesz je po raz pierwszy, najlepiej złożyć crostini tuż przed podaniem.

Przeczytaj:  Obiad bez laktozy - na co uważać?

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tej przystawki jest rozmrożenie krewetek i przygotowanie dressingu. Możesz również użyć mrożonych lub świeżych krewetek. Oba rodzaje można znaleźć w sklepach z owocami morza. Następnie wystarczy posiekać czosnek, paprykę i kminek i wymieszać je razem. Podczas gdy krewetki się gotują, możesz rozprowadzić na nich dressing. Po tym, podawaj je na gorąco.

Pieczone krewetki z masłem czosnkowym

Ten cytrynowy przepis na krewetki z masłem czosnkowym jest tak łatwy i szybki do wykonania. Możesz przygotować ten obiad w 30 minut lub mniej. Krewetki są przyprawione Old Bay, czosnkiem, masłem i szalotkami i są pyszne podane na linguine, brudnym ryżu lub makaronie. Podawaj krewetki z sałatką, brokułami lub zieloną fasolką. Aby służyć, skrop sokiem z cytryny i udekoruj świeżą pietruszką.

Aby przygotować krewetki, umieść je w pojedynczej warstwie na patelni sauté z ogonami zachodzącymi na siebie. Polej je mieszanką masła i posyp 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i soli. Jeśli chcesz, dodaj trochę świeżej, posiekanej pietruszki i wyciśnij pozostały sok z cytryny. Piecz krewetki, aż staną się różowe i jędrne. Podawaj natychmiast z bagietką czosnkową lub z dodatkowym masłem i pietruszką.

Podobne:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *