Bakłażan najlepszy i najprostszy na świecie.

To jest bakłażan od @sliwkamarta.  Podbił internety ale nie każdy ma przyjemność follołować Martę więc małpuję i udostępniam też tu bo mnie zachwycił.

I dodam, że ja serio nie jestem fanką bakłażana. To jest bakłażan, którego Ci, którzy lubią pokochają a ci, którzy nie sympatyzują po prostu go polubią:-)

Potrzebujesz (składniki na jednego średniego bakłażana):

  • bakłażana
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/ z agawy/miodu
  • 1 łyżeczka pasty miso

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na pół i ponacinaj na krzyż.

Natrzyj oliwą.

Wstaw do piekarnika na termoobieg 25 min 200 stopni.

Pastę miso, syrop i sos sojowy wymieszaj dokładnie.

Po wyjęciu bakłażana z piekarnika nasmaruj go dokładnie glazurą, tak, żeby wniknęła w nacięcia.

Wstaw ponownie do piekarnika na 10 min, termoobieg 200 stopni.

Gotowe!

Serio, warto.

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*