Chlebek słonecznik- bułgarski sposób na udany początek niedzieli

Przepis na ten chlebek wzięłam jakieś 6 lat temu od @chillibite.pl Jest nieco pracochłonny dlatego polecam na leniwe niedzielne poranki- zwłaszcza tym, którzy lubią rano wstawać a rodzina nie i chcieliby zrobić niespodziankę. Efekt jednak jest nie do zapomnienia. Obiecuję.

Przepisu nie zmieniałam. Podaje 1:1 jak u chilli. Nie miałam potrzeby modyfikacji:-)

Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 2 średnie jajka
  • 15g oleju słonecznikowego

wersja wytrawna: 15g soli + 10g cukru + zioła lub przyprawy dla nadania smaku

Dla mnie osobiście istnieje tylko wersja na słodko i to bez dodatków w postaci kardamonu czy cynamonu:-)

wersja słodka: 100g cukru + szczypta soli + ew przyprawy dla nadania smaku (cynamon, kardamon)

220g ciepłego mleka

500g mąki + trochę do podsypywania

10g octu winnego

 

Dodatkowo:

  • 90g masła
  • żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania
  • sezam, czarnuszka, migdały do posypania – wg uznania i wersji, która pieczesz

Ja osobiście robię bez tych dodatków.

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka i odstaw do podrośnięcia. Jeśli używasz drożdży instant, możesz je od razu dodać do ciasta razem z mąką.

Rozmieszaj jajka, olej, mleko, sól, cukier i przyprawy (w zależności od wersji jaką chcesz piec). Powoli dodawaj przesianą mąkę, ocet i wyrośnięte (lub suche) drożdże.

Wyrabiaj ciasto ok 20 minut, aż stanie się mniej klejące i zacznie odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 60 minut – powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj tortownicę o średnicy ok 26cm i wysmaruj ją masłem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na równe 4 części, a następnie każdą z nich na kolejne 4 części. Powinno powstać 16 kulek równej wielkości.

90 g masła rozpuść i ostódź.

Każdą z nich rozwałkuj na omączonym blacie na cieniutki placek. Składaj po 4 placki jeden na drugim, każda warstwę smarując masłem. Każdy zestaw 4 placków zwiń w rulon – powinny powstać 4 rulony (każdy z nich składa się z 4 placków posmarowanych masłem i złożonych razem).

Tj. wałkujemy, smarujemy masłem, wałkujemy kolejną kulkę, kładziemy na tamtej, smarujemy masłem, wałkujemy kolejną, kładziemy, smarujemy masłem, wałkujemy kolejną , kładziemy. Całość zroluj.

Rulony potnij na trójkąty (z końcówek zrób małe kulki), a te układaj w przygotowanej tortownicy ostrą częścią do środka. Na środku włóż kuleczki uformowane z odciętych końcówek rulonów.

Poniżej zdjęcia @chillibite. Doskonale oddaja jak to powinno wyglądać.

Blachę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.

Piecz lekko przykryte folią aluminiową przez 25 minut, potem zdejmij folię i piecz jeszcze ok 20 minut.

Mi najbardziej smakowało z samym masłem i odrobina soli, dżemem lub miodem. Twaróg lub żółty ser dają też świetnie radę:-)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*