Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dziś kolejny prosty pomysł na wykorzystanie zapasów.

Ręka do góry kto nakupił mąki, mleka i jajek?🙋‍♀️
A do tego ma prawie obumierające jabłka?🙋‍♀️

No to lecimy!

Potrzebujesz:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 średnie jajka
7 g suchych drożdży lub ok 10 g naturalnych
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki drobnego cukru
3 średnie jabłka
kilka kropel wanilii
Pół łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie)
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Całość składników ( poza jabłkami) dokładnie wyrób ( najlepiej mikserem przez ok 2,5 min). Ciasto powinno mieć gęstą ale też nieco lejącą się konsystencję. Odstaw na 45 min do wyrośnięcia. W tym czasie obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj pokrojone jabłka i ponownie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj łyżką placki i piecz na małym ogniu 2-3 min z każdej ze stron. Ja dodatkowo przykrywam patelnię. Ważne jest by nie były spalone na zewnątrz a surowe w środku. Za pierwszym razem zrób mniejsze i bardziej płaskie💁‍♀️
Posyp cukrem pudrem lub , jak moje dzieci, polej syropem klonowym😋

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*