Indyk z brzoskwiniami i ryżem ‚ala biryani

 

Danie proste i kompletnie nieabsorbujące, z tych co robią się same. Indyk jest mięciutki, delikatny, rozpływający się w ustach a ryż to sama poezja- zbiera cały smak i kumuluje w małych ziarenkach. Śmiem twierdzić, ze jest gwiazdą tego dania.

Potrzebujesz:

  • udziec z indyka (może być z kością)
  • 3-4 brzoskwinie z puszki
  • 1,5 szklanki zalewy z brzoskwiń z puszki
  •  ok 150 g ryżu (najlepiej do risotto ale jak nie masz to zwykły też jest ok)
  • 1,5-2 szklanek wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Udziec porządnie natrzyj solą i pieprzem.  Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej zalewą z puszki. Zostaw najlepiej na 12 godzin w chłodnym miejscu.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 2 ząbki czosnku  pokrój na mniejsze kawałki, to samo zrób z brzoskwiniami. Dodaj do indyka.

Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie wlej 1,5 szklanki wody i wsyp do naczynia ryż. Całość przykryj i piecz jeszcze 30 min. Tu potrzebna jest Twoja uwaga- jeżeli płyn zanadto wyparuje i ryż będzie odkryty, dolej trochę wody, inaczej nie dojdzie. Po tym czasie sprawdź czy ryz jest miękki. Powinien ale to tez zależy od rodzaju. Jeżeli jest twardy pozwól mu jeszcze pare minut pobyć pod przykryciem w piekarniku.

Jeżeli jest miękki podkręć temperaturę do 220 stopni, zdejmij pokrywę z naczynia i piecz aż skórka indyka się zrumieni a reszta płynu z naczynia odparuje- tu też uważaj żeby nie odparowała na tyle, że ryż się przypali. musi być miękki ale nie wysuszony na wiór, nie pływający w wodzi i nie twardy.

Całość wyjmujemy i gotowe!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*