Beza- lekkość lata i lek na całe zło

Beza.

Mówisz beza, myślisz słodkość aż do mdłości. A może być inaczej. Słodka beza, kremowa wytrawna śmietanka i kwaskowe owoce. Wchodzisz w to?

Zatem zapraszam. Wersja naprawdę prosta szybka i przyjemna a efekt wow gwarantowany. Zaczęłam od pavlovy ze @strawberriesfrompoland.pl i potem juz bawiłam sie przepisem. Podstawa- czyli beza została zawsze ta sama z przepisu Ani Truskawki:-)

Potrzebujesz:

  • 6 bialek
  • 300 miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu

to na bezę

reszta to śmietanka+ owoce (truskawki, maliny, borówki- w zależności od preferencji i dostępności) Ile owoców? Ile lubisz:-)

może to być 400 ml 30% śmietanki ubitej na sztywno lub… gotowiec

Z tym ubijaniem jest tak że raz wyjdzie dobrze a drugi zamiast śmietanki masz masło i maślankę….

i zawsze zapominam które się ubija dobrze a które robi masło zatem ja używam gotowca: śmietanka piątnica 36% , wyjmujesz rozsmarowujesz i już.

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i mąkę na koniec ocet.

Nagrzej piekarnik do 180 st.

Wyłóż blachę papierem. Ubite białka wyłóż na blachę tworząc okrąg, taki wilekości tortownicy:-).

Piecz w temp 180 st przez 5 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st i piecz jeszcze ok, 1,5 godz

Obserwuj bezę. Wszystko zależy od piekarnika. Czasami wystarczy 1,10, 1,15 a czasami 1,40. po ok 1.10 włóż patyki sprawdź. Beza powinna być na zewnątrz sucha w w środku lekko wilgotna.

Wysusz w lekko uchylonym piekarniku przez kolejne 30 min. Wystudź.

Przewróć bezę do góry nogami. Rozsmaruj śmietanę. Wyłóż owocę. Voila!

a.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*