GOFRY IDEALNE

thumb_IMG_6830_1024

Kto z Was lubi gofry?

Ten obłędny  waniliowy zapach roznoszący się każdego lata po deptakach nadmorskich kurortów…

Niestety często zapach i smak niewiele mają ze sobą wspólnego.

Ja, moja rodzina, dzieciaki nas odwiedzające kochają gofry niemalże bez wyjątku.

Sekretem dobrego gofra jest odpowiednia gofrownica (im wyższa moc tym lepsza) i oczywiście przepis.

Ja odkąd odkryłam, a następnie nieco zmodyfikowałam ten przepis nie korzystam już z żadnego innego. Sprawdzony przeze mnie i kilka innych mam:-) Polecam.*

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • 285 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła
  • kilka kropli esencji waniliowej

Wykonanie:

Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj: żółtka jajek, cukier, mąkę, sól, stopione masło, esencję waniliową i mleko (dolewaj stopniowo). Włącz gofrownicę by się porządnie rozgrzała. W tym czasie ubij białka. Połącz je z reszta masy za pomocą łyżki.

Gofrownicę posmaruj masłem lub olejem. Wylej masę gofrową. Piecz do zrumienienia gofrów (to niestety zależy od rodzaju gofrownicy).

Po wyjęciu odczekaj ok 30-40 sek, wilgoć z gofra odparuje (po wyjęciu są miękkie) i zaczynają być fantastycznie chrupkie. Dodatek mąki gryczanej (z niepalonej kaszy koniecznie!) dodaje i chrupkości i sprawia , że poza smakiem mają pewną wartość odżywczą. Jak zapewne zauważyliście mąka gryczana to jeden z moich ulubionych składników, daje wszędzie gdzie się da:-)

thumb_IMG_6828_1024

*przepis pochodzi z rozdziału Retro gotowanie, magazynu KUKBUK, maj-czerwiec 2014, KUKBUK#retrogotowanie#gofry

wymieniłam część mąki na gryczaną i dodałam więcej mleka (mąka gryczana sprawia, że ciasto jest nieco bardziej gęste)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*